POSZUKIWANY NOWY ADMINISTRATOR!
Jak widzicie forum nie działa. Zablokowałem możliwość pisania nowych postów, gdyż forum jest bombardowane przez rooty umieszczające niedozwolone treści.
Ponieważ ja nie mam już czasu na bieżącą administrację poszukuję nowego administratora! Do osoby tej należeć będzie:
1. aktualizacja skryptu
2. promocja forum
Forum postawione jest na profesjonalnym serwerze. Jest opłacone.
Zainteresowanych proszę o kontakt przez na PW.
forum_admin
KSM Ogólnopolskie Forum Dyskusyjne - GOTÓW! Strona Główna KSM Ogólnopolskie Forum Dyskusyjne - GOTÓW!
Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży - Ogólnopolskie Forum Dyskusyjne - www.forum.ksm.org.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
" Nie wstydźcie się waszych ideałów - wręcz przeciwnie, głoście je i brońcie ich! Liczy na was Chrystus, liczy na was Pani Jasnogórska, liczy na was Kościół. Liczy na was i potrzebuje was Polska! Właśnie jako KSM."

Jan Paweł II 15 IV 1995 - ogólnopolska pielgrzymka KSM do Rzymu

Poprzedni temat :: Następny temat
Witam wszystkich bardzo serdecznie :)
Autor Wiadomość
Aisha 

Diecezja: krakowska
Wysłany: 2009-07-19, 13:23   Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

:wink: Wiatjcie KSM-owicze :wink:

Moja obecność na tej stronie nie jest przypadkowa, kiedyś należałam do oazy, obeznie chodzę na pielgrzymki i interesuję się spreawami duchowymi, kościelnymi itp :)

Zainteresowało mnie ogłoszenie w kościele, w którym dziś byłam, dotyczące wyjazdy na wakacje: http://www.ksm-drohiczyn....y&group=2&nr=20

Czy ktoś wie coś więcej na ten temat, albo wybiera się na ten wyjazd?
Bardzo mnie ciekawi, jak to wszytsko wygląda, więc jeśli ktoś coś wie, to proszę o informacje. Pozdrawiam :) )

klara 
# Moderator

Diecezja: legnicka
Funkcja w oddziale: instruktor KSM
Wysłany: 2009-07-19, 15:49   

Witaj.

Na wakacje z KSMem zawsze warto pojechać!

staszek 
Mały mówca

Funkcja w oddziale: Sekretarz Zarządu Diecezjalnego
Wysłany: 2009-07-20, 21:58   

Witaj Aisha!

Może najpierw się przedstawię.
Działam w KSM-ie krakowskim już ładnych parę lat (od 2002), teraz jestem w Zarządzie Diecezjalnym KSM Archidiecezji Krakowskiej i chyba mogę przybliżyć Ci temat wakacyjnych obozów w ramach projektu "Młodzi tej ziemi".

Po pierwsze bardzo dziękuję Ci za ten post, bo to dowód na to że naprawdę warto przekazywać informacje o inicjatywach KSM-owskich do parafii, prosić by zostały odczytane na ogłoszeniach parafialnych, wysyłać plakaty itp.

Ogólnopolski projekt "Młodzi tej ziemi" jest kontynuacją podobnego, który został zrealizowany w roku poprzednim "Bug - rzeka życia" (sam miałem przyjemność w nim uczestniczyć).

Jest to projekt który ma uwrażliwić młodych na problem ekologii i ochrony środowiska, ale nie pod kątem "przykuwamy się do drzew" (typu Green Peace), lecz pod kątem zrównoważonego rozwoju który ma na celu dobro przyrody i dobro człowieka. Dotyczyć będzie nie tylko ekologii, ale też aktywizacji społecznej ludzi i wyszkolenia lokalnych liderów społecznych, którzy będą w przyszłości tworzyć projekty społeczne i ekologiczne na swoim terenie (nie ważne czy jest to miasto czy wieś).
Ubogacające będzie na pewno przedstawienie nauki społecznej kościoła dot. ochrony środowiska (rzecz mało znana nawet w środowiskach kościelnych).

Wyjazd o którym mówisz to terenowe warsztaty ekologiczne. Jak nazwa mówi będzie to przede wszystkim praktyka w terenie, choć poparta podstawami teoretycznymi.

Jest kilka różnych miejsc i terminów warsztatów na które można się zgłaszać:

- Terenowe warsztaty edukacji ekologicznej w Dolnej Dolinie Bugu - 14-20 sierpnia 2009r.
- Terenowe Warsztaty na rzece Bug– 16-23 sierpnia 2009r.
- Terenowe warsztaty edukacji ekologicznej na terenie Beskidu Zachodniego 20 – 26 sierpnia
- Terenowe warsztaty edukacji ekologicznej w Tatrach 28 sierpnia – 3 września 2009r.

Cały projekt zakłada coś więcej niż tylko wyszkolenie lokalnych liderów, to też konkretne akcje w realizację których zaproszona będzie młodzież - uczestnicy projektu (konkretna szansa rozwoju): Projekt trwać będzie do końca listopada 2010 roku i obejmie między innymi następujące działania:

* Terenowe warsztaty edukacji ekologicznej w ferie zimowe i wakacje 2010 roku dla około 800 osób z całej Polski
* Warsztaty edukatorów edukacji ekologicznej
* Kurs trenerski - trenerów organizacji pozarządowych
* Portal społecznościowy: www.mlodzitejziemi.pl
* Ogólnopolski konkurs filmów i zdjęć propagujących ochronę środowiska
* Regionalny Festiwal Ekologiczny nad Bugiem
* I inne ...

Sam miałem okazję w ramach poprzedniego projektu ukończyć kurs trenerski i ukończyć etap ogólnopolski szkoleń i warsztatów ekologicznych. Naprawdę polecam, warto skorzystać i rozwinąć swoje umiejętności i swoją wiedzę.
Po zakończeniu szkoleń uczestnicy otrzymują zaświadczenie o ukończeniu danego szkolenia czy warsztatu. To też liczy się na rynku pracy.

W tym projekcie też biorę udział i jadę jako wychowawca na warsztaty terenowe w Beskidzie Zachodnim od 20-26 sierpnia, tak więc być może się spotkamy :)

Jeśli zdecydujesz się jechać na te warsztaty musisz wypełnić formularz zgłoszeniowy i wysłać kartę kwalifikacyjną (do pobrania ze strony http://www.ksm-drohiczyn....y&group=2&nr=20 ) na adres biura KSM diecezji Drohiczyńskiej.

Dla wszystkich zainteresowanych projektem kontakt do biura KSM diecezji Drohiczyńskiej:

* tel. 025 787-74-11
* email: sekretariat@mlodzitejziemi.pl

Polecam również stronę dotyczącą poprzedniego projektu http://www.bugrzekazycia.pl/?pl (można na niej zobaczyć film z warsztatów ekologicznych, rajdu rowerowego i spływu kajakowego, jest to wizytówka całego projektu: http://www.bugrzekazycia.pl/movie/ ).

Pozdrawiam serdecznie!
szare życie... spełniłeś zadanie anioła na ziemi.

Aisha 

Wysłany: 2009-07-21, 19:26   

Staszku!

Bardzo dziękuję za taką obszerną i dokładną odpowiedź. Powiem szczerze, że zacheciłeś mnie jeszcze bardziej, do namysłu nad tym wyjazdem.

A czy mógłbyś przybliżyć jak mniej więcej wygląda dzień na takim wyjeździe?

pozdr ;)

Moooniczka 
Początkujący

Diecezja: drohiczyńska
Funkcja w oddziale: Z-ca Prezesa Zarządu Diecezjalnego
Wysłany: 2009-07-23, 12:19   

Dzień na Warsztatach Terenowych wygląda m.in. następująco:
- kilka godzin dziennie zajmują warsztaty ekologiczne (prowadzone przez wykwalifikowane osoby), polegające na zajęciach praktycznych w terenie z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu edukacyjnego (lornetki, kompasy, przewodniki, aparaty do badania jakości wody, itp.)
- wycieczki, wędrówki szlakami,
- praca w grupach,
- Msza Święta
- podstawowe punkty dnia na obozach (m.in. posiłki, itd.)
- zajęcia typowo rekreacyjne

Każdy Warsztat będzie miał indywidualny program działania, który uzależniony jest od terenu na którym się on odbywa i od programu przygotowanego przez Trenerów Ekologicznych.

Jakby ktoś jeszcze miał jakieś pytania lub wątpliwości to proszę pisać: sekretariat@mlodzitejziemi.pl lub dzwonić: 025 787 74 11.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do wzięcia udziału w warsztatach ponieważ jest naprawdę WARTO:) a żeby się przekonać trzeba spróbować:)

Agata 
Zabiera głos

Diecezja: zielonogórsko-gorzowska
Wysłany: 2009-08-12, 13:27   

Cześc Aisha :)
Mam nadzieję, że po tak wyczerpujących odpowiedziacvh moich przedmówców zdecydowałaś sięna wyjazd do Sierpelic :)
Jeśli tak to do zobaczenia na miejscu :)
GOTÓW !

Odpowiedz do tematu